DET FINASTE MAN KAN GE

5560412-s-mother-and-daughter

”Det finaste man kan ge en annan människa är friheten att vara sig själv”.

Så sa häromveckan en ung man till mig. Jag har samtalat med unga människor i hela mitt yrkesliv. Denna frågan är den viktigaste för nästan alla: Att få vara den jag är. Att få tänka själv. Att få respekt för min person och mina val.  Att älskas för den jag är.

Vad betyder det för föräldrar? Det betyder att stå tillbaka lite. Att finnas lite i bakgrunden. Självklart att lära barnet det hen behöver för att klara sig i världen -lite hyfs, lära sig i skolan. hantera sina känslor, be om det man behöver.

Men också: Att stå tillbaka så att barnet och den unga människan får chans att hitta sin egen väg. Att hitta vad som är viktigt för mig, hitta mina glädjekällor, hitta mitt sätt att vara människa på.

Vi vill oftast väl, vi föräldrar. Vi vill lära våra barn det vi själva har slitit många år för att lära oss. Vi vill att våra barn ska slippa göra våra misstag.  Så vi försöker, allt vad vi kan. Och då är det lätt att fastna i korrigeringsreflexen. Den styr oss att i varje stund tala om för våra barn att de ska göra som vi tycker, att de ska tänka som vi tänker, att de ska förstå det vi förstår. Såhär:

”Men du, inte ska du tänka så! Du ska tänka så här i stället….”  ”Nej, min vän – så är det inte! Det är såhär det är!”  ”Vet du, sådär tänkte jag också i den åldern. Men nu vet jag bättre!”

Det vi gör när vi ständigt säger så, är att vi talar om för barnet att han tänker fel och genast ska sluta med det. Och det vi också gör är att vi tror att vi vet bäst i frågor som vi inte vet det bittersta om. Det vi också gör är att vi tar ifrån barnet möjligheten att hitta sin egen sanning.

Det här kan handla om konkreta frågor där vi tycker att barnet tänker fel. Men ännu värre blir det när vi också talar om att barnet ÄR fel. Gärna att barnet borde vara på ett annat sätt – lite mer framåt, lite mer modigt, lite mer passande i vår hävda-sig-själv-kultur.  Om ditt barn är mer inåtvänt, mer klurigt, mer stillsamt, inte så beroende av kompisar eller bus –  då har du kanske ett introvert barn. Kanske är du själv en introvert människa.  Läs då denna fina text:

http://www.linusjonkman.com/?p=4459

Så du – finns där i bakgrunden! När du finns där visar du ditt barn

 

 • att du alltid finns där när barnet behöver
 • att du tilltror barnet att klara sig
 • att du tilltror barnet att hitta sin egen väg.

Och då, bästaste läsare, får du också barnets förtroende att följa med längs den vägen!

Om Ingegerd Gavelin

Föräldrarådgivare, socionom, författare, mormor, mindfulnessinstruktör... 40 års roligt och meningsfullt arbete med familjer har gett mig mycket erfarenhet som jag nu vill samla ihop i denna blogg. Jag tror på dialog, värme, skratt och stadighet. Jag tror på barns klokhet och vuxnas erfarenhet - jag tror inte på maktkamper och avvisanden. Hela mitt liv har jag varit galet intresserad av familjer!
Det här inlägget postades i Barn, Föräldraskap, Förundran, Människovärde, Vardag. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till DET FINASTE MAN KAN GE

 1. Anki Rindsjö skriver:

  Så klokt och tänkvärt.Det är så roligt att läsa din goda synpunkter på föräldraskap.
  Tack ingegärd

 2. Sofia Forslund skriver:

  Jag önskar nyhetsbreven 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s